KG-Off свали килограми

KG-Off свали килограми е нова революционна програма за корекция на теглото на Компания Vision International People Group

А вие колко искате да отслабнете?

KG-Off свали килограмиНепременно прочетете до края и разберете как можете също да се сдобиете с главозамайващи резултати. — Вие сте недоволни от своето отражение в огледалото? — Цифрите на кантара ви развалят настроението? — Искате да се избавите от излишните килограми? Да! Да! Да! Освен това ви се иска да ги свалите на мига, като приемете таблетка или като си поръчате една медицинска процедура. Здравият ви разум ви шепне,че това не може да го бъде, но емоциите вземат връх. Ах, как ти се иска да имаш стройна и изящна фигура само за една нощ!

Но да погледнем на ситуацията трезво. Вълшебна таблетка не съществува, а вие знаете това прекрасно. По силите ви е да станете стройни, но за това е нужно време, търпение и правилен подход. Важно е да мислим и за здравето си. Хиляди клиенти на компания VISION са избрали такъв подход и резултата приятно ги е изненадал.  Да не вреди – това е главният принцип на компания Vision. Ръководени от него, е създаден комплекса от хранителни добавки по програмата

KG-OFF свали килограми

KG-Off Fat Absorber – ( блокиране на мазнините )

KG-Off SuperFiber – ( контрол на апетита )

Всеки от тях работи самостоятелно, но заедно те са – най-доброто цялостно решение за тези, които трябва да контролират теглото си.

за повече информация

16. март 2013 by niky59
Categories: 8. Хранителни добавки Vision | Leave a comment

Робърт Кийосаки – Съвършеният ” БИЗНЕС ”

Робърт Кийосаки е американски инвеститор, бизнесмен, автор и мотивиращ оратор. Робърт Кийосаки става най-известен със серията си от книги „Богат татко, беден татко“ Той е автор на 15 заглавия, които са с общи продажби от над 26 милиона копия.

От „Четирите потока на парите“ ще научите защо някои хора работят по-малко, печелят повече, плащат по-ниски данъци и се чувстват финансово по-сигурни.

Робърт Кийосаки

Чудили ли сте се някога…
Каква е разликата между наемен работник и човек, притежаващ собствен бизнес?
Защо някои инвеститори правят пари с малък риск, докато повечето други едва свързват двата края?
Защо повечето хора сменят работа след работа, докато други напускат работа и създават бизнес империи?
Защо в индустриалната ера повечето родители искаха децата им да станат доктори, счетоводители или адвокати… и защо в информационната ера тези професии са финансово уязвими?
Защо много висшисти-отличници са готови да работят цял живот за хора, изключени от гимназията… бивши двойкари като съвременните мега-богаташи Бил Гейтс, Ричърд Брансън, Майкъл Дел и Тед Търнър?
Това е книга, която дава отговори на тези въпроси и ще ви помогне да намерите пътя си към финансовата свобода в един свят на все по-големи финансови промени.
Тази книга е за вас, ако:
– сте осъзнали, че „сигурната работа“ едва ли ще ви направи богати и търсите път към истинска финансова свобода.
– сте готови да направите дълбоки професионални промени. Желаете да направите преход от индустриалната към информационната епоха.

„Инвестирането означава различни неща за различните хора. Всъщност има различни инвестиции за богатите, бедните и средната класа. Наръчникът по инвестиране на Богатия татко е ръководство за всеки, който желае да стане богат инвеститор и да инвестира в онова, в което инвестират богатите. Както казва и заглавието, това е наръчник и не предлага гаранции.. също както моят богат татко не ми предлагаше гаранции… само ме водеше.“
Робърт Кийосаки, автор на „Богат татко, беден татко“ и „Четирите потока на парите

Наръчникът по инвестиране на Богатия татко ще разкрие:

Основните правила по инвестиране на Богатия татко.
Как да намалите вашия инвестиционен риск?
Десетте контрола на инвеститора според Богатия татко.
Как да преобразувате своя заработен доход в пасивен доход и доход от ценни книжа.
Как да бъдете върховен инвеститор?

 

21. януари 2012 by niky59
Categories: 3. Моето запознаване с MLM | Tags: , , | Leave a comment

Защо мрежов маркетинг ?

Ранди Шрьодер за 17 години е направил 24 милиона долара в сферата на мрежовия маркетинг. Тук той конкретно отговаря на въпроса защо е избрал да направи кариера точно в тази индустрия.

21. януари 2012 by niky59
Categories: 3. Моето запознаване с MLM | Leave a comment

Най-странната тайна на света

„Най – Странната Тайна“ От Ърл Найтингейл

  – е широко разпространено, мотивационно послание създадено от един от основателите и старейшини в света на „Лично Усъвършенстване“ – Ърл Найтингейл (Earl Nightingale).

Корените на този ‘магически’ аудио запис имат за свое начало, една от вечерите през далечната 1956 г. Тогава собственик на застрахователна компания, Ърл Найтингейл се събужда една сутрин озарен от гениално хрумване. Напечатва думите на лист и същата вечер записва едно от най-провокиращите промяна съобщения адресирано към търговската сила в неговата компания. Не след дълго, мълвата донася до офисът му, хиляди запитвания за копие от записа. До ден днешен то остава единствения носител на златна награда във индустрията – „Изказана Дума“.

 И до днес мощта на казаното не е намаляла, всеки ден хора променят живота си към по-добро присъединявайки се към милионите вече сторили го благодарение на това единствено прозрение.

Нека вземем сто души, които започват на равно на възраст – 25. Имате ли някаква представа, какво ще стане със тези сто души, когато стигнат 65 г.? Тези хора които започват на равно на тази млада възраст вярват, че ще успеят. Ще забележите, съответна заинтересованост към съдбата си и искра в очите им, живота им се струва като много интересно приключение. До времето когато са на 65.. 1 ще е богат, 4 ще са финансово независими, 5 все още ще работят, 54 ще бъдат без пукната пара.
Помислете за момент, от стоте – само 5 минават над летвата.. защо толкова много се провалят? Какво е станало с искрата, която е била там когато са били на 25, какво е станало с мечтите им, надеждите им, плановете им? Защо има толкова голяма бездна между това, което тези мъже възнамеряваха да постигнат и реалните им резултати?

Когато говорим за Успех ние трябва да му дадем определение. Ето най-добрата дефиниция, която аз намерих – успехът е прогресивното реализиране на достоен идеал.

Ако човек работи към една предварително начертана цел и знае накъде отива – този човек е успял. Ако не прави това, то той е провал. Успехът е прогресивното реализиране на достоен идеал.

Учим се да четем на седем, учим се да си изкарваме прехраната до 25 годишна възраст, обикновено по това време поддържаме и семейство.. и все пак до 65 ние не сме се научили как да станем финансово независими в най-богатата държава позната някога (САЩ).. ЗАЩО? Защото се примиряваме.. и проблема е че се държим като погрешната процентова група, държим се като тези 95%, които не успяват. Сега, защо тези хора се пригаждат по този начин.. ами наистина не знаят, те вярват, че живота им се оформя от обстоятелства, от неща които им се случват, външни сили.

Веднъж е била проведена анкета, която покрива мненията на много мъже, работещи мъже и тези хора са били питани – Защо работиш? Защо ставаш сутрин?… 19 от 20, нямали никаква представа. Ако ги попиташ те казват -„Ами, всеки става сутрин за работа..“ и това е причината да го правят, защото всички други работят.

Нека се върнем на определението за Успех Успехът е прогресивното реализиране на достоен идеал. Успех е човекът, който казва „Аз, ще стана Това, и започва да работи за тази цел“. Успех е учителят, който е започнал да учи, защото той или тя ИСКАТ да правят точно това. Успех е жената, която е съпруга и майка, защото е желала да стане съпруга и майка и се справя много добре в това. Успех е човекът, който държи газостанцията на ъгъла, защото това е неговата мечта, това е което той е искал да прави. Успех е успешния търговец, който иска да стане върховен търговец, да работи и да израства заедно с организацията си.

Успех е всеки, който прави съзнателно, предварително избрана работа, защото това е което той/тя желае да прави – умишлено.

Защо хора, които имат цели, напредват в живота, а хора без – се провалят? Нека ви кажа нещо, което ако наистина разберете, ще промени живота Ви моментално. Ако разберете напълно това, което ще споделя от този момент на татък вашият живот няма да е същият никога повече. Внезапно ще осъзнаете, че ‘добрия късмет’ изглежда е привлечен към вас, нещата които искате просто – пасват по местата си. Съмнение, страх – те ще останат в миналото.

Ето ключа към успеха И Ключа към провала …. НИЕ СЕ ПРЕВРЪЩАМЕ В ТОВА ЗА КОЕТО СИ МИСЛИМ.. нека повторя НИЕ СЕ ПРЕВРЪЩАМЕ В ТОВА ЗА КОЕТО СИ МИСЛИМ.

Из историята великите мъдреци, учители, философи са разногласничели помежду си по всевъзможни въпроси.. единствено върху тази една точка са имали тотално единодушно съгласие.

Марк Аврелий Великия Римски император – „човешкия живот е това, което нашите мисли го правят“.

Израелтяните са казали това – „всичко ще дойде, ако човек само почака, чрез дълга медитация докарах себе си до заключението, че човешко същество с твърда цел, трябва да я постигне и че нищо не може да устои на воля, която ще оспори самото съществуване за нейното реализиране“

Уилям Джеймс – „най -великото откритие на моето поколение, е че човешките същества могат да променят живота си, като променят умствената си нагласа“.. той също казва – „ние трябва хладнокръвно да действаме, така че все едно нещото към което се стремим е истинско, и че то ще стане осезаемо реално, израствайки в такава връзка с живота ни, че то наистина ще се материализира“… „ако наистина държим на даден резултат, ние почти със сигурност ще го постигнем.. ако искате да сте богати – ще бъдете богати, ако искате да сте просветени – ще бъдете посветени, ако искате да сте добри – ще станете добри“

..Само, че трябва наистина силно да искаме тези неща, и да мислим за тях извънредно, като не мислим в същото време за още 100 несъвместими неща еднакво силно.

Уилям Шекспир поставя нещата по този начин – „нашите съмнения са предатели, които ни карат да изгубим доброто, което често можем да получим, като ни е страх да опитаме..“

Джордж Бърнард Шау каза – „хората постоянно обвиняват техните обстоятелства, за това което са.. аз не вярвам в обстоятелствата, хората които напредват в този живот са хора които стават и търсят обстоятелствата нужни им за успех и ако не могат да ги намерят – ги създават..“

..очевидно е нали? и всеки човек осъзнал това, за определен период е вярвал, че той е първият който го е разбрал. Ние се превръщаме в това за което си мислим. Логично е че човек мислещ за стоманена, достойна цел, да я постигне, защото затова си мисли, а ние се превръщаме в това което си мислим.
Човекът нямащ план и цел, не знае накъде се е запътил, чиито мисли са мисли на съмнения, притеснения и страх е логично да стане това за което той си мисли. Неговият живот ще бъде изпълнен със съмнения, притеснения и страх.
А този който не мисли за нищо – става нищо.

Как принципа работи. Защо се превръщаме в това за което си мислим? Ще ви кажа как действа доколкото ни е известно. С цел да го разберете ще направя паралел с една картина съответстваща на човешкия ум – представете си фермер който притежава а земя за обработване – тя е плодовита. земята дава на фермера избор – той може да посади каквото си поиска, на земята и е безразлично. фермерът трябва да направи сам избор. Сравняваме човешкия ум със земята, защото умът ни като земята, не го интересува какво ще посадим. той ще върне това което сме посадили, но не го е грижа. Сега нека предположим, че фермерът има две семена в ръката си – едното е царевица, другото отровен плевел. изкопава две малки дупки в земята и поставя двете семена, едното царевица – другото отровния плевел. човекът се грижи за растенията, полива ги и какво мислите ще стане? недвусмислено от земята ще поникне това което е посято… Човешкия ум е много по – плодовит, по – невероятен и мистериозен от земята, но работи по същия начин. Не го е грижа какво посяваме в него – успех, провал – стоманена, достойна цел или объркване, неразбиране, страх, притеснение и т.н. Но каквото посеем, ще ни бъде върнато.

 http://wake-up-and-think.blogspot.com

20. декември 2011 by niky59
Categories: Най-странната тайна на света | Leave a comment

Мениджмънт

 

Мениджмънт е: да правиш нещата правилно.
Лидерство е: да правиш правилните неща.

Питър Дракър
***
„За да водите хората, вървете зад тях… Когато става дума за най-добрите лидери, хората не забелязват присъствието им. Следващите най-добри, хората почитат и награждават. От следващите се страхуват, а по-следващите презират… Когато работата на най-добрия лидер е свършена, хората казват „Ние сами го направихме.”

Лао Дзъ
***
„Ако съм виждал по-далеч от другите, то е защото бях застанал на раменете на гиганти.”

Исак Нютон
***
„Не казвайте на хората как да правят неща. Кажете им какво да направят и им позволете да ви изненадат със своите резултати.”

Ген. Джордж С. Пейтън
***
„Лидерът е търговец на надежда.”

Наполеон Бонапарт
***
„Лидерството е изкуството да накараш някого да направи нещо, което искаш, защото иска да го направи.”

Дуайт Айзенхауър
***
„Само един мъж на 1000 е лидер сред хората. Останалите 999 следват жените.”

Гручо Маркс
***
„Предполагам, че лидерството едно време е означавало мускули, но днес означава да се разбираш с хората.”

Махатма Ганди
***
„Лидерът е този, който, заради лудост или от добро, доброволно поема върху себе си бедата на народа. Малцина са тези безумци…”

Джон Ъпдайк
***
„По-добре е да водиш зад кулисите и да сложиш други отпред. Особено когато празнуваш победа и хубави неща се случват. Поемаш предната линия когато има опасност. Тогава хората ще оценят лидерството ти.”

30. август 2011 by niky59
Categories: 7. Правила за успешен бизнес | Leave a comment

Правила за един по-успешен бизнес

За един по-успешен бизнес от клуба на милионера MDRT:
Разберете каква е формата на дупката преди да се опитате да продадете запушалката!

1. Моят бизнес разделя професионалните продавачи от добрите имитатори. Тези, които са упорити ще успеят. Тези, които лесно се обезкуражават-НЕ.

2. Бъди представител на действието, а не участник, повлиян от събития!

3. Няма да разбереш дали си спечелил ако не отбелязваш точките!

4. Благоприятните възможности се появяват пред мен единствено след многогодишната основа, която съм положил.

5. Продажбата е комбинация от логика и мотивация!

6. Успехът е да повярваш, че това, което правиш си струва и че да го правиш добре наистина има значение!

7. Бъди готов да работиш по 12-14 часа на ден през първите 5 години ако искаш да успееш.

8. Ако имаше мозъчен тумор щеше ли да искаш неопитен хирург на непълен работен ден да ти прави операция?

9. Гордост и реализация ме задържат мотивиран да работя, не пари!

10. Как се справяш със себе си в най-лошите ти дни ще определи твоят успех в бизнеса.

11. Нивото на твоя успех зависи от личното ти ниво на носене, споделяне и даване!

12. Всеки има правото да бъде чут. Но ти трябва да заработиш правото да те вземат на сериозно.

13. Ако не се държиш професионално няма да имаш собствен бизнес.

14. Трябва да установиш в какво си експерт и да развиеш ниво на доверие в тази област преди да започнеш да продаваш каквото и да било.

15. Винаги има повече от един път към града. Успешният професионалист винаги ще го намери!

16. Ние сме в бизнеса разбиращи облицовката и разчупващи комуникативната бариера, за да разкрием пейзажа.

17. Ако развлечението и забавата напусне работата ти-прекрати това!

18. Трябва да осъзнаеш, че работата ни не е такава да обучава хората, а да ги накара да действат.

19. Ако попиташ 1000 преуспели професионалисти в продажбите как го правят ще получиш 1000 различни отговора!

20. Не казвайте на клиентите си колко добри сте. Дайте им да го разберат

21. Ние сме опитали от агонията на отказа и екстаза на приемането.

22. Никога не си харчи комисионната преди да ти се плати!

23. Когато професионалистът по продажбите се нуждае от комисионната повече, отколкото евентуалният клиент се нуждае от продукта, тогава и професионалиста и клиента са в беда.

24. Сладостта от ниската цена скоро ще бъде забравена, но горчивината от ниското качество никога. То винаги натежава.

25. Най-добрия начин да задържиш клиентите си не е като ги отблъснеш.

26. Когато знаеш и разбираш, не се страхуваш от нищо и никого.

27. Ако тревата е по-зелена от едната страна на оградата, съвсем случайно и сметката за вода ще бъде по-висока.

28. Сладостта на ниските цени никога не е равна на киселината от ниското качество.

29. Плаща се накрая, за да имате най-доброто в началото.

30. Доброжелатеството е първото и единствено предимство, което конкуренцията не може да продаде по-евтино или да унищожи.

31. Разбери какво правят всички останали и после не прави същото.

32. Никога не знаеш дали си конкурентно способен докато не загубиш сделка.

33. Никога не знаеш колко добър си, докато не се изправиш срещу най-добрия.

34. Не искате ли продукта, който сте закупили да бъде във вас тогава, когато най-много се нуждаете от него?

35. Дълготраен проблем се решава с дълготрайно решение.

36. Ако мислите, че образованието е скъпо пробвайте незнанието и плащайте вечно!

37. Не възприемам клиентите си като клиенти докато не купят от мен поне два пъти и не се допитат първо до мен за съвет!

38. Най-великата добрина, която можете да направите за другите не е просто да споделите с тях богатството и достиженията си, а да им разкриете тяхната истинска същност!

39. Ако доходът не е разпределен-той ще бъде изхарчен.

40. Оставям потенциалните ми клиенти да ми кажат какво искат и от какво имат нужда. А това става ако аз им задам правилния въпрос и изслушам отговора.

41. Всичко, което имаш в една среща с клиент е ДОВЕРИЕ. Веднъж престъпиш ли границата му ти имаш едно НИЩО.

42. Никога не копая дупка за някой, който ще я напълни след мен.

43. Има ли причина поради която ние не трябва да доведем тази покупка до край сега?

44. Човекът, който има всички отговори принципно е онзи, който взема най-малко участие в разговора.

45. Възраженията започват да се изчерпват, когато вие преодолеете страха си и предубежденията си.

46. Не отговаряй на възраженията-играй, за да спечелиш!

47. Повечето хора не обичат да купуват, но обичат да притежават!

48. Господин Клиент, никой няма силата, която имате вие Вие да въздействате на живота на семейството си-сега!

49. Какво искате нашия продукт или услуга да направи за вас господин Клиент?

50. Изисква се човек с характер да купи продукта ми за семейството си, а нещото което ние все още не продаваме е характер!

51. Моят продукт е като климатика в колата ви. Може да не спестява разходи, но прави пътуването далеч по-удобно!

52. По-добре да го имате и да не ви потрябва, отколкото да ви трябва и да го нямате.

53. Моят продукт не коства, а плаща!

54. Да купиш мой продукт е все едно да си купите камион. Вие нито го харесвате нито го мразите. Вие просто го използвате.

55. Можеш да получиш от живота всичко, което поискаш ако помогнеш на достатъчно хора да получат това, което те искат

56. За мен е привилегия да продавам продукт, чрез който купувачът винаги печели.

57. Считате ли настоящата си работа за работата на живота ви?

58. Моята роля е като тази на огледалото, което аз се опитвам да насоча срещу клиентите си, за да им помогна да видят това, от което наистина се нуждаят.

59. Професията, която сме избрали изисква умението да обслужваш и желанието да жертваш.

60. Ако не харесвате моя продукт, значи не харесвате пари!

61. Искате ли да бъда честен с вас или да бъда дипломатичен? Кое избирате?

62. Използвай трите П-та: парирай възраженията, подсигури и продължи.

63. Ако аз ви дам една добра идея вие ще имате ли ангажимента, възможността да правите бизнес с мен?

64. Моята работа е да ви дам най-добрата цена за вашите пари, което никога не е най-евтиното или най-скъпото, а нещо което е някъде по средата.

65. Можеш да заведеш жадно магаре да пие вода, но не можеш да го накараш да пие!

66. Господин Клиент ето ви един химикал. Задраскайте това, което не искате за себе си и вашето семейство!

67. Казах ли нещо, което вие да не можете да разберете или да не сте съгласни с мен?

68. Човек яде ябълка хапка след хапка. Отхапете толкова, колкото може да си позволите.

69. Ако знаете по-добър начин, използвайте го. Ако не знаете, по-добре използвайте моя метод!

70. Дайте ми възможност да заработя правото си да ви имам като клиент.

71. Какво искате господин Клиент? Да го направим необходимост или да го направим плюс?

72. Запомнете, че когато показвате цената за вашия продукт, трябва да покажете също и печалбата от него.

73. Продавайте идеята, а не числото. Числото ще се промени, но идеята няма.

74. Само не ме молете да ви дам време, защото всичко което мога да направя е да ви го продам!

75. Искам грешката да е ваша, че не сте си купили, а не моя че не съм ви продал.

76. Винаги описвайте продукта си не по това какво е, а по това какво прави.

77. Успешните хора гледат да си осигурят привлекателен резултат, а неуспешните се оглеждат за привлекателни методи.

78. Правили ли сте някога нещо, което да е било в интерес на вас и вашето семейство, за което да сте съжалили след време?

79. Има голяма разлика между добре звучаща причина и причина, която звучи добре.

80. Твоите планове могат да са сомодовършващи се или сомоунищожаващи се -изборът е твой!

30. август 2011 by niky59
Categories: 7. Правила за успешен бизнес | Leave a comment