Най-странната тайна на света

„Най – Странната Тайна“ От Ърл Найтингейл

  – е широко разпространено, мотивационно послание създадено от един от основателите и старейшини в света на „Лично Усъвършенстване“ – Ърл Найтингейл (Earl Nightingale).

Корените на този ‘магически’ аудио запис имат за свое начало, една от вечерите през далечната 1956 г. Тогава собственик на застрахователна компания, Ърл Найтингейл се събужда една сутрин озарен от гениално хрумване. Напечатва думите на лист и същата вечер записва едно от най-провокиращите промяна съобщения адресирано към търговската сила в неговата компания. Не след дълго, мълвата донася до офисът му, хиляди запитвания за копие от записа. До ден днешен то остава единствения носител на златна награда във индустрията – „Изказана Дума“.

 И до днес мощта на казаното не е намаляла, всеки ден хора променят живота си към по-добро присъединявайки се към милионите вече сторили го благодарение на това единствено прозрение.

Нека вземем сто души, които започват на равно на възраст – 25. Имате ли някаква представа, какво ще стане със тези сто души, когато стигнат 65 г.? Тези хора които започват на равно на тази млада възраст вярват, че ще успеят. Ще забележите, съответна заинтересованост към съдбата си и искра в очите им, живота им се струва като много интересно приключение. До времето когато са на 65.. 1 ще е богат, 4 ще са финансово независими, 5 все още ще работят, 54 ще бъдат без пукната пара.
Помислете за момент, от стоте – само 5 минават над летвата.. защо толкова много се провалят? Какво е станало с искрата, която е била там когато са били на 25, какво е станало с мечтите им, надеждите им, плановете им? Защо има толкова голяма бездна между това, което тези мъже възнамеряваха да постигнат и реалните им резултати?

Когато говорим за Успех ние трябва да му дадем определение. Ето най-добрата дефиниция, която аз намерих – успехът е прогресивното реализиране на достоен идеал.

Ако човек работи към една предварително начертана цел и знае накъде отива – този човек е успял. Ако не прави това, то той е провал. Успехът е прогресивното реализиране на достоен идеал.

Учим се да четем на седем, учим се да си изкарваме прехраната до 25 годишна възраст, обикновено по това време поддържаме и семейство.. и все пак до 65 ние не сме се научили как да станем финансово независими в най-богатата държава позната някога (САЩ).. ЗАЩО? Защото се примиряваме.. и проблема е че се държим като погрешната процентова група, държим се като тези 95%, които не успяват. Сега, защо тези хора се пригаждат по този начин.. ами наистина не знаят, те вярват, че живота им се оформя от обстоятелства, от неща които им се случват, външни сили.

Веднъж е била проведена анкета, която покрива мненията на много мъже, работещи мъже и тези хора са били питани – Защо работиш? Защо ставаш сутрин?… 19 от 20, нямали никаква представа. Ако ги попиташ те казват -„Ами, всеки става сутрин за работа..“ и това е причината да го правят, защото всички други работят.

Нека се върнем на определението за Успех Успехът е прогресивното реализиране на достоен идеал. Успех е човекът, който казва „Аз, ще стана Това, и започва да работи за тази цел“. Успех е учителят, който е започнал да учи, защото той или тя ИСКАТ да правят точно това. Успех е жената, която е съпруга и майка, защото е желала да стане съпруга и майка и се справя много добре в това. Успех е човекът, който държи газостанцията на ъгъла, защото това е неговата мечта, това е което той е искал да прави. Успех е успешния търговец, който иска да стане върховен търговец, да работи и да израства заедно с организацията си.

Успех е всеки, който прави съзнателно, предварително избрана работа, защото това е което той/тя желае да прави – умишлено.

Защо хора, които имат цели, напредват в живота, а хора без – се провалят? Нека ви кажа нещо, което ако наистина разберете, ще промени живота Ви моментално. Ако разберете напълно това, което ще споделя от този момент на татък вашият живот няма да е същият никога повече. Внезапно ще осъзнаете, че ‘добрия късмет’ изглежда е привлечен към вас, нещата които искате просто – пасват по местата си. Съмнение, страх – те ще останат в миналото.

Ето ключа към успеха И Ключа към провала …. НИЕ СЕ ПРЕВРЪЩАМЕ В ТОВА ЗА КОЕТО СИ МИСЛИМ.. нека повторя НИЕ СЕ ПРЕВРЪЩАМЕ В ТОВА ЗА КОЕТО СИ МИСЛИМ.

Из историята великите мъдреци, учители, философи са разногласничели помежду си по всевъзможни въпроси.. единствено върху тази една точка са имали тотално единодушно съгласие.

Марк Аврелий Великия Римски император – „човешкия живот е това, което нашите мисли го правят“.

Израелтяните са казали това – „всичко ще дойде, ако човек само почака, чрез дълга медитация докарах себе си до заключението, че човешко същество с твърда цел, трябва да я постигне и че нищо не може да устои на воля, която ще оспори самото съществуване за нейното реализиране“

Уилям Джеймс – „най -великото откритие на моето поколение, е че човешките същества могат да променят живота си, като променят умствената си нагласа“.. той също казва – „ние трябва хладнокръвно да действаме, така че все едно нещото към което се стремим е истинско, и че то ще стане осезаемо реално, израствайки в такава връзка с живота ни, че то наистина ще се материализира“… „ако наистина държим на даден резултат, ние почти със сигурност ще го постигнем.. ако искате да сте богати – ще бъдете богати, ако искате да сте просветени – ще бъдете посветени, ако искате да сте добри – ще станете добри“

..Само, че трябва наистина силно да искаме тези неща, и да мислим за тях извънредно, като не мислим в същото време за още 100 несъвместими неща еднакво силно.

Уилям Шекспир поставя нещата по този начин – „нашите съмнения са предатели, които ни карат да изгубим доброто, което често можем да получим, като ни е страх да опитаме..“

Джордж Бърнард Шау каза – „хората постоянно обвиняват техните обстоятелства, за това което са.. аз не вярвам в обстоятелствата, хората които напредват в този живот са хора които стават и търсят обстоятелствата нужни им за успех и ако не могат да ги намерят – ги създават..“

..очевидно е нали? и всеки човек осъзнал това, за определен период е вярвал, че той е първият който го е разбрал. Ние се превръщаме в това за което си мислим. Логично е че човек мислещ за стоманена, достойна цел, да я постигне, защото затова си мисли, а ние се превръщаме в това което си мислим.
Човекът нямащ план и цел, не знае накъде се е запътил, чиито мисли са мисли на съмнения, притеснения и страх е логично да стане това за което той си мисли. Неговият живот ще бъде изпълнен със съмнения, притеснения и страх.
А този който не мисли за нищо – става нищо.

Как принципа работи. Защо се превръщаме в това за което си мислим? Ще ви кажа как действа доколкото ни е известно. С цел да го разберете ще направя паралел с една картина съответстваща на човешкия ум – представете си фермер който притежава а земя за обработване – тя е плодовита. земята дава на фермера избор – той може да посади каквото си поиска, на земята и е безразлично. фермерът трябва да направи сам избор. Сравняваме човешкия ум със земята, защото умът ни като земята, не го интересува какво ще посадим. той ще върне това което сме посадили, но не го е грижа. Сега нека предположим, че фермерът има две семена в ръката си – едното е царевица, другото отровен плевел. изкопава две малки дупки в земята и поставя двете семена, едното царевица – другото отровния плевел. човекът се грижи за растенията, полива ги и какво мислите ще стане? недвусмислено от земята ще поникне това което е посято… Човешкия ум е много по – плодовит, по – невероятен и мистериозен от земята, но работи по същия начин. Не го е грижа какво посяваме в него – успех, провал – стоманена, достойна цел или объркване, неразбиране, страх, притеснение и т.н. Но каквото посеем, ще ни бъде върнато.

 http://wake-up-and-think.blogspot.com

20. декември 2011 by niky59
Categories: Най-странната тайна на света | Leave a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *